Herenstraat 76 | 2271 CK Voorburg | secretaris@artibrak.nl
Vereniging van beeldende kunstenaars

Ina Topman

bwtopman@gmail.com

Ina Topman is in 2002 begonnen met het maken van beelden in klei. Eerst koppen en modellen naar levend model. In 2003 is zij begonnen met beeldhouwen in steen, waar haar passie bleek te liggen. Eerst met speksteen, later ook met albast en marmer. Door een drukke baan als sociaal geneeskundige was dat voornamelijk in de avonduren en tijdens vakanties.

Eigenlijk is er geen vast patroon waarop ze te werk gaat, vaak begint het met een thema, een symbool of een onderwerp, waar ze een geschikte steen bij zoekt. Soms is er ook zo maar een mooie steen, waardoor ze zich laat inspireren en volgt het thema later. Tijdens het hakken en het vormen blijken er allerlei overeenkomsten te ontstaan tussen het onderwerp en de steen. Vaak gaat het over verlies en rouw, omdat die gedurende haar leven een belangrijke rol hebben gespeeld. Het hakken, raspen en polijsten van de beelden en het toewerken naar de vorm hebben een therapeutisch effect. Zij vindt het een uitdaging vormen terug te brengen tot het wezenlijke en daarmee aan zeggingskracht te laten winnen.

Sinds 2018 heeft ze meer tijd en is zij vaker in haar atelier te vinden.  

Cursussen

2003- 2005 Utrecht: Caroline Teesing

2003 Italië: Cornelius Wittke

2005- 2007 Utrecht: Cissy van der Wel

2007- 2009 Den Haag: Mark Rietmeijer

Exposities

Kunstgedoe Bergambacht, 2003

Lokale Kunst, Lekkerkerk, 2008

Parels van de Flora en Faunawijken, Den Haag 2019

Centrum voor kunst en cultuur
De openingstijden van de galerie zijn:
• Woensdag tot en met zondag van 
  13 uur - 17 uur
• Zaterdag van 12-16 uur. 
• Tijdens de feestdagen is de galerie
   gesloten.
Aanvraag nieuwsbrief
homephoneenvelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram