Tel. 070 386 8701 | secretaris@artibrak.nl
Vereniging van beeldende kunstenaars

Lynette de Vries-Myburgh (MDM)

Beeldend Kunstenaar

info@toffeeapple.net

http://www.atelier-3.nl/leden/lynette-de-vries/

Lynette laat zich graag inspireren door de sfeer van de tijd. In haar schilderwerk komen symbolen voor die met communicatie te maken hebben, zoals de gezichtsuitdrukking van een kat, een ‘te huur’ reflectie in een etalage of heldere kleuren op een vrij donkere achtergrond. In haar werk laat ze twee belangrijke waarden, vrijheid en individualisme, steeds terugkomen middels de keuze van het onderwerp en het voorwerp. Ze gaat met ieder doek weer op zoek naar een manier om een sfeer vast te leggen. De techniek die ze daarbij gebruikt is voor haar zuiver een middel en geen doel op zich. Daarom is haar werk zeer divers en komt ze om de paar jaar weer met een nieuwe serie. Omdat Lynette vrij snel werkt, heeft ze een voorkeur voor acrylverf. Toch stopt ze veel tijd in het mengen van kleuren tot de exacte kleur.


James in de wasmand (50x50cm) acrylverf op doek met bladgoud, 2020

In 2020 is Lynette weer begonnen aan een nieuwe serie schilderijen met titels als 'James en de radio' en 'James in de wasmand'. In haar serie James werkt zij ook met bladgoud. De serie James is een studie van de lichaamstaal van een kat. Dat levert vaak kostelijke beelden op, zoals James die zich ergert aan de radio, die niet alleen herrie maakt maar ook zijn favoriete plaats op de kruk inneemt. In de compositie van ‘James en de radio’ lijkt het snoer van de radio op een staartje en zou James de radio als een concurrent kunnen beschouwen. Katten hebben soms een wilde bui en zo sprong James in de wasmand. Wat zou hij zich daarbij verbeelden? Dat wordt uitgedrukt met een fladderend stuk bladgoud.


Muurschildering: Het laatste Avondmaal, in de Koningkerk te Voorburg

Voor een project van Gemeente De Open Hof in Voorburg is er tussen 2018 en 2020 een muurschildering gemaakt onder leiding van Lynette de Vries en Anita Neuteboom, samen met een aantal kinderen. Voor dit project hebben Lynette en Anita eerst een projectie op de muur overgetekend. Er werden workshops aan de kinderen gegeven en daarna konden de kinderen met 24 potjes voorgemengde verf aan de slag. Zo ontstond na twee jaar een muurvullende afbeelding van Het Laatste Avondmaal in de kelder van de Koningkerk. Tijdens de coronacrises was deze ruimte ingericht als prikpoli en leverde dit bijzondere beelden op.


Pioenroos en Agapanthus, acrylverf op vaas (2020).

De serie Amsterdams Boeket (2017-2019) bestaat uit stillevens van boeketten bloemen in een vaas, maar ook close-ups. Een Amsterdams Boeket is een vrolijke verzameling losjes gearrangeerde, exotische bloemen- en plantensoorten. Voor Lynette staan deze boeketten symbool voor vrijheid en individualisme. In 2020 begon Lynette bloemen op glas te schilderen. Haar beschilderde vazen zijn te zien in Fleuri Bloemen powered by Naturals aan de Damlaan in Leidschendam.


Amsterdams Boeket II, 160x40cm, acrylverf op doek (2018).

Coffee Works, 50x60cm, olieverf op doek (2016)

Lynette legde met haar serie Huygenskwartier (2012-2016) een winkelgebied in Voorburg vast tijdens de economische crisis door middel van vrij realistisch geschilderde winkeletalages. Met deze serie belicht ze de crisis door de keuze van de winkels en de manier waarop ze die schildert. In al haar werk zit veel symboliek, bijvoorbeeld het feit dat de klanten van Coffee Works geen boodschappentassen bij zich hebben, en de klant van de Appie die op een koude, regenachtige dag langs de etalage loopt.

Lynette is werkend lid van kunstenaarsvereniging ArtiBrak en Atelier-3.

Opleidingen:
Master in Design Management (MDM) van The European Institute of Brand Management (EURIB) in Rotterdam.
Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.
Kunstacademie, grafisch ontwerp aan de Vaal University of Technology in Zuid-Afrika.

Centrum voor kunst en cultuur
De openingstijden van de galerie zijn:
• Woensdag tot en met zondag van 
  13 uur - 17 uur
• Zaterdag van 12-16 uur. 
• Tijdens de feestdagen is de galerie
   gesloten.
Aanvraag nieuwsbrief
homephoneenvelope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram