Herenstraat 76 | 2271 CK Voorburg | secretaris@artibrak.nl
Vereniging van beeldende kunstenaars

In Memoriam Frans Kokshoorn

Op Goede Vrijdag, 2 april 2021, is tot onze ontsteltenis de bekende beeldhouwer en ArtiBrak-lid Frans Kokshoorn overleden.

Frans Kokshoorn (1947) groeide op in Voorburg en volgde aanvankelijk een bouwkundige opleiding; zijn hele familie was aannemer. Hij werkte bij enkele aannemers en zat jarenlang op een architectenbureau in Den Haag. Maar het creatieve bleef trekken en dus ging Frans naar de Vrije Academie, waar hij les kreeg van Jan Snoeck en Rudi Rooijackers. En vervolgens - omdat hij méér wilde weten – naar de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Als kind was hij altijd al bezig met creatieve dingen, tekenen, schilderen, boetseren. De keuze voor het beeldhouwen ontstond op de Vrije Academie. Dat vond hij het leukste om te doen. Al tijdens zijn Vrije Academietijd, begin jaren zeventig, had hij een eigen atelier in Voorburg, waar hij begon als beeldhouwer. Omdat hij er niet van kon leven, werkte hij als creatief therapeut op de psychiatrische afdeling van een algemeen ziekenhuis. Veel later, inmiddels getrouwd, ging hij fulltime als kunstenaar aan de slag. Daarnaast heeft hij altijd lesgegeven, eerst op het Voorburgs Atelier, later op het nieuwe Atelier 2 aan het Zwartepad.

Oprichting ArtiBrak

In 1978 was Frans, samen met o.a. Heleen Wolbert, betrokken bij de oprichting van kunstenaarsvereniging Brak, later ArtiBrak. Ook was hij lid van de Haagse Kunstkring.

Frans maakte voornamelijk beelden in brons; door het spelen met materialen bleef hij zich ontwikkelen van de ronde vormen uit zijn vroegste periode, naar de (bekende) paraplufiguren en de zittende bankfiguren, die onder meer in de openbare ruimte in Voorburg en Den Haag te zien zijn. Ook combineerde hij zijn bronzen beelden met glas, in een samenwerking met glaskunstenaar en goede vriend Ming Hou Chen. De laatste jaren experimenteerde Frans met beelden in hout gecombineerd met metaal en steen. Hij exposeerde regelmatig in galerie ArtiBrak en organiseerde er ook een tijdlang concerten met Britse en Ierse folk music.

Prijzen

Werk van Frans is tentoongesteld in België, Luxemburg, Frankrijk, Engeland, Tsjechië en de Verenigde Staten. In Temecula won zijn werk zelfs een prijs. In 2004 kreeg hij de driejaarlijkse Aart van den IJssel-kunstprijs van de Gemeente Leidschendam-Voorburg en in 2012 de driejaarlijkse Fonds ArtiBrak Oeuvreprijs voor een kunstenaar die zijn sporen heeft verdiend in de kunst.

Cultuuruitwisseling met zustersteden

Samen met Marjan van Ruiten organiseerde Frans de uitwisselingstentoonstellingen van kunstenaars uit de drie zustersteden van Voorburg: Hranice (Tsjechië), Konstantin-Jeziorna (Polen) en Temecula in Amerika. Voor zijn jarenlange inspanningen en organisatie van deze cultuuruitwisseling ontving hij in 2014 het Certificaat van Verdienste van de stad Hranice. De laatste tijd werd Frans’ gezondheid minder, hij leek herstellende van corona toen complicaties hem alsnog velden. Veel te jong, Frans Kokshoorn is 74 jaar geworden. ArtiBrak verliest in Frans niet alleen een geweldig kunstenaarslid, maar bovenal een aimabel en bescheiden mens, die veel voor de vereniging heeft betekend.

Ine van den Boer

Centrum voor kunst en cultuur
De openingstijden van de galerie zijn:
• Woensdag tot en met zondag van 
  13 uur - 17 uur
• Zaterdag van 12-16 uur. 
• Tijdens de feestdagen is de galerie
   gesloten.
Aanvraag nieuwsbrief
homephoneenvelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram