Herenstraat 76 | 2271 CK Voorburg | secretaris@artibrak.nl
Vereniging van beeldende kunstenaars

Expositie van 4-29 nov 2020

De tentoonstelling loopt van 4  t/m 29 november 2020

‘Niets is wat het lijkt’ op nieuwe expositie bij ArtiBrak

In november presenteren drie vrouwen hun werk in galerie ArtiBrak. Hun werk is zeer verschillend, maar heeft een ding gemeen: de fantasie moet aan het werk, want niets is wat het lijkt.

Doortje van Ginneken volgde haar opleiding aan de KABK Den Haag, richting tekenen schilderen en etsen. Voor Doortje zijn de natuur en het landschap de uitgangspunten van haar abstract-figuratieve werk. Grillige vormen van het menselijk lichaam, bloemen en planten en oude gebouwen vormen de inspiratiebron voor haar landschappen met een verhaal. Het liefst werkt ze met olieverf, tempera, aquarel en pen en inkt. Doortje: “Ik schilder niet met een vooropgezet idee. Het idee ontwikkelt zich tijdens het proces. Dan ontstaan er mensen- en dierenfiguren, gecombineerd met landschappelijke vormen. Ik houd van de vervreemding in het schilderij. Ik laat het de toeschouwer zelf ontdekken en ervaren.”

Hermien Buytendijk is beeldhouwer. Al meer dan dertig jaar verbeeldt ze haar fantasie in sculpturen van keramiek, die met de hand worden opgebouwd. Haar mens en dierfiguren worden met lichte spot neergezet. Volgens Hermien is dit vooral zelfspot. Ze probeert de mensen neer te zetten in hun doen en laten met al hun gekkigheid en zwakheden, maar ze mogen zijn zoals ze zijn. Hermien: ”De beelden drukken vaak iets uit wat ik zelf ook doe”. Met een gevoel voor het absurde overstijgen haar unica’s de werkelijkheid maar komen heel herkenbaar over en roepen op zijn minst een glimlach op. Zoals Hermien zelf zegt: “Niets is wat het lijkt.”

De beelden zijn gemaakt van steengoedklei of porselein en zijn hoog gebakken, vaak van een likje goud voorzien. De laatste jaren is er een serie grotere buitenbeelden ontstaan die van een dikkere laag glazuur voorzien zijn en onlangs zijn er een paar in brons gegoten.

Het werk dat Louise Harley op de tentoonstelling bij ArtiBrak toont, vindt zijn oorsprong in een serie werken die zij in 2016 maakte van het industriële landschap in een plaats in noordwest-Engeland, waar zij opgroeide. Vanaf de iets verhoogde snelweg langs de rand van de stad kijk je uit over een ‘woud’ van schoorstenen, die Louise met verschillende materialen heeft weergegeven. Het werk ‘Schoorstenen van Noordwest Engeland (post-it drawings)’ op de tentoonstelling is een vereenvoudigde versie van dit werk, dat een andere vorm van landschap verbeeldt. Louise: “schoorstenen zijn een beetje als bomen in die zin dat ze in je blikveld opdoemen als een bos, maar dat je ze niet tegelijkertijd als één geheel én in detail kunt zien.” Met haar werk heeft Louise getracht dit wél te doen.

Centrum voor kunst en cultuur
De openingstijden van de galerie zijn:
• Woensdag tot en met zondag van 
  13 uur - 17 uur
• Zaterdag van 12-16 uur. 
• Tijdens de feestdagen is de galerie
   gesloten.
Aanvraag nieuwsbrief
homephoneenvelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram