Tel. 070 386 8701 | secretaris@artibrak.nl
Vereniging van beeldende kunstenaars

Guido Sprenkels (1959)

9 juni 2020
admin

De Voorburgse beeldhouwer Guido Sprenkels maakt figuratieve sculpturen in brons. Het menselijk lichaam (en soms het dierlijke) vormt de inspiratiebron voor zijn werk. Elk beeld dat Sprenkels maakt, wordt eerst geboetseerd in klei of in boetseerwas. Nadat er een mal is gemaakt wordt het beeld in brons gegoten. Een ambachtelijk en tijdrovend proces, waarbij Sprenkels het afwerken en patineren van het ruwe brons meestal zelf uitvoert, omdat dit bepalend is voor het eindresultaat.

Zijn beelden zijn niet gestileerd, maar juist rijk aan vorm. Anatomie speelt een belangrijke rol en vaak wordt deze in meerdere of mindere mate overdreven. Vooral bij de expressieve beelden waar grove stukken klei of was trefzeker werden geplaatst, maar ook bij beelden die oppervlakkig beschouwd realistisch lijken, zijn die overdrijvingen zichtbaar.

Zijn stijl varieert van klassiek realistisch tot expressief, waarbij torso’s en andere fragmenten van het lichaam veelvoorkomende onderwerpen zijn. Ook maakt Sprenkels karaktervolle bronzen portretten. Belangrijke werken zijn het portret van Koning Willem Alexander, gemaakt naar aanleiding van de kroning in 2013, de buste van Johan Cruijff (Johan Cruijff ArenA 2019), en het beeld van Ernst Happel in de Kuip in Rotterdam.

Beelden van Sprenkels zijn ook in de openbare ruimte te vinden, zoals onder andere Atlas (2002) in de Herenstraat in Voorburg. Sprenkels studeerde enkele jaren aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en ontving in 2000 de Albert Termote prijs voor zijn werk. Naast zijn opdrachten voor tuinbeelden, bronzen portretten en kleinplastiek maakt Sprenkels ook veel vrij werk.

Venus van Guido

3/8

€ 2.000


Golfer

2/8

€ 1.000


Jolijt

4/8

€ 1.000


Jongen op bal

2/8

€ 1.000

Centrum voor kunst en cultuur
De openingstijden van de galerie zijn:
• Woensdag tot en met zondag van 13-17 uur
• Zaterdag van 12-16 uur. 
• Tijdens de feestdagen is de galerie gesloten.
homephoneenvelope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram