Herenstraat 76 | 2271 CK Voorburg | secretaris@artibrak.nl
Vereniging van beeldende kunstenaars

Yvonne Riphagen

Grafiek

Sinds 1976 woon ik in Voorburg, waar ik in 1979 ben begonnen met etsen. Ik leerde het vak van Jan Naezer op wiens atelier ik nog steeds werk.

Aanvankelijk waren mijn etsen vooral figuratief: landschappen en een serie zwart/wit prenten rond de Tweede Wereldoorlog. Maar na verloop van tijd ontstonden er steeds meer abstracte prenten, soms nog met een herkenbare verwijzing naar landschappen, soms alleen gebaseerd op de kracht van vorm en kleur.

Sinds jaren experimenteer ik zowel met de vele manieren die er zijn om de zinkplaat te bewerken als met de wijze van afdrukken. Er is steeds meer kleur in mijn prenten gekomen, aangebracht met zowel kleurinkt als ‘chine en collé’ en verder maak ik veelvuldig gebruik van de figuurzaag.

Mijn etsen zijn vaak collages van etsplaten die zich in de druk tot één geheel vormen.. Met de hand worden op de afzonderlijke platen verschillende kleuren en tonen aangebracht (à la poupee). Pas door de afdruk ontstaat zo het definitieve beeld. Mede door het gebruik van ingewikkelde druktechnieken, blijft de oplage beperkt tot 2 à 3 exemplaren, die door de wijze van drukken allemaal iets verschillen.

Centrum voor kunst en cultuur
De openingstijden van de galerie zijn:
• Woensdag tot en met zondag van 
  13 uur - 17 uur
• Zaterdag van 12-16 uur. 
• Tijdens de feestdagen is de galerie
   gesloten.
Aanvraag nieuwsbrief
homephoneenvelope
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram