Mijn voorliefde voor de grafische kunst, specifiek de etstechniek in al zijn facetten, stamt uit mijn basisopleiding tekenen / handvaardigheid in de zestiger jaren in Den Haag.
De ambachtelijke manier van werken, de talloze mogelijkheden, spraken me zeer aan. Er waren perioden waarin ik elk beeld automatisch in een ets omzette. In mijn Tanzaniaanse tijd heb ik me vooral toegelegd op het tekenen van dieren, wat steeds duidelijker het tekenen van insekten werd. Ik wist niet dat ik daar zo in op kon gaan. Met name de detaillering versus grove structuren voor een achtergrond spraken tot mijn verbeelding. En dan nog de mogelijkheden van het kleurgebruik dat deze contrasten weer subtiel teniet deed. Sinds deze Afrikaanse periode maak ik ook graag mijn eigen lijsten van Tanzaniaans hardhout.
In 2000 heb ik het roer helemaal omgegooid; mijn baan opgezegd en ben ik full-time etser geworden, weer in Den Haag. Aan de Vrije Academie werd mijn wens om fotografie en etstechniek te combineren werkelijkheid. Met heliogravures en fotografische etsen had ik eind jaren tachtig al kennisgemaakt, maar de technische mogelijkheden en het werken met non-toxic materiaal heeft de laatste jaren zo’n vogelvlucht genomen dat ik me liet inspireren door Master-classes in Den Haag en Amsterdam. Ik werk zowel op zink als op koperplaten en heb geëxperimenteerd met plexiglas en polymeer. In mijn werk maak ik veelvuldig gebruik van spiegelbeelden en repeteereffect. Ook rechte lijnen spelen een belangrijke rol. Het ontwikkelen van het kleurengamma is een ware zoektocht: verwachting en werkelijkheid sporen niet altijd. In mijn etsen vind je op de maatschappij geënte onderwerpen waarbij kritische elementen tot een “mooi” beeld zijn gevormd, en het beeld en de titel samen het verhaal weergeven. |